Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Η πνευματική προετοιμασία στο Μπάσκετ!

Οι ομάδες και οι προπονητές μπάσκετ είναι ειδικευμένοι και έχουν ως στόχο να προπονήσουν παίκτες ώστε να τους πλάσουν και να τους μάθουν τα βασικά του Μπάσκετ. Είναι σημαντικό μέσα απο την προπόνηση να μπορούν τα παιδιά να γίνουν καλοί αθλητές, να μάθουν να τριπλάρουν, να σουτάρουν, να πασάρουν και να ξέρουν να κινούνται στον χώρο. Σημαντικό κομμάτι είναι και το ταλέντο του κάθε ατόμου το οποίο βοηθάει ώστε να μπορεί ο ίδιος να αφομοιώσει αυτά που μαθαίνει και μέσα απο την σκληρή δουλειά να γίνεται ακόμα καλύτερος παίκτης.
Εξίσου σημαντικό όμως με την προπόνηση μέσα στο γήπεδο και τις ώρες ιδρώτα που ρίχνουν οι αθλητές είναι και η πνευματική προπόνηση. Ο προπονητής πρέπει να είναι καθοδηγητής, να δείχνει το σωστό τρόπο αλλά και να εξηγεί με βάση τη φιλοσοφία του το γιατί ο δικός του τρόπος μπορεί να επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον αθλητή και την ομάδα.
 Ένα κομμάτι το οποίο μπορεί να είναι υποτιμημένο είναι η συζήτηση μεταξύ του προπονητή και των παικτών, κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ο κάθε παίκτης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό χαρακτήρα και ο ρόλος του σε μια ομάδα είναι ξεχωριστός. Ο προπονητής πρέπει να μπορεί να συζητάει με τον κάθε παίκτη για το πως θα μπορεί να γίνει καλύτερος,πιο αποδοτικός, να του αναπτύσσει τις σκέψεις και να ακούει το παίκτη του. Οι παίκτες πολλές φορές εκτελούν εντολές χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί το κάνουν. Σε αυτό πρέπει να δώσει έμφαση ο προπονητής,να ακούσει τις απορίες και τους προβληματισμούς των παικτών του και να είναι έτοιμος να απαντήσει σε αυτές.Να τους κάνει να καταλάβουν το παιχνίδι.

Είναι απαραίτητο να μπορεί ο προπονητής να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του αθλητή του. Αν έχεις έναν παίκτη ο οποίος είναι πολύ καλός και βλέπεις ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη θα πρέπει να τον στηρίξεις και να του δείξεις τον δρόμο. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να βγάλεις έναν ηγέτη παίκτη όχι τόσο γιατί είναι πολύ καλός παίκτης ή βάζει πόντους αλλά γιατί μπορεί να είναι αυτός που θα ανεβάσει την ομάδα σου επίπεδο. Να μπορεί ο παίκτης να αποκτήσει αυτοπεποίθηση μέσα απο την προπόνηση στα δυνατά του σημεία και ο προπονητής να του δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να είναι το ίδιο αποδοτικός και στους αγώνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κάθε παίκτη που έχει ρόλο σε μια ομάδα. Άλλος μπορεί να είναι καλός αμυντικός, άλλος να πασάρει και να οργανώνει καλά, άλλος καλός σουτέρ. Ο καθένας στον ρόλο του πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση όταν μπαίνει στο γήπεδο και να πιστεύει πως είναι ο καλύτερος σε αυτό που κάνει.

Ακόμα ένα κομμάτι που είναι σημαντικός ο προπονητής είναι οτι πρέπει να διδάσκει τον σεβασμό προς το παιχνίδι. Όταν μπαίνεις μέσα στο γήπεδο έχεις άλλους τέσσερις συμπαίκτες,πέντε  αντιπάλους,προπονητές, διαιτητές, συμπαίκτες στον πάγκο και κόσμο στην κερκίδα. Δεν είσαι μόνος σου και το συγκεκριμένο άθλημα έχει μια τεράστια μαγεία που μόνο αν μπεις μέσα στο παρκέ την καταλαβαίνεις. Όλο αυτό πρέπει ο παίκτης να το σέβεται. Να είναι σοβαρός και συγκεντρωμένος μέσα στο παιχνίδι. Όχι μόνο στα δύσκολα παιχνίδια αλλά και στα εύκολα, ειδικά στα εύκολα πρέπει να δείχνεις ότι σέβεσαι τον εαυτό σου πρώτα απ' όλα,τον αντίπαλο και δεν υποτιμάς το άθλημα. Ο προπονητής πρέπει να δίνει κίνητρο στον παίκτη του να αποδώσει σε όλες τις συνθήκες.

Τέλος, ο κάθε αθλητής πρέπει να ψάξει και να βρει την κατάλληλη προετοιμασία του την ημέρα του αγώνα. Είναι σημαντικό να έχεις μια συγκεκριμένη ρουτίνα που μπορείς να ακολουθήσεις την ημέρα αυτή για να είσαι έτοιμος πριν μπεις στο παρκέ.Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική, από το φαγητό που θα φάει μέχρι την πρωινή ατομική προπόνηση ή τον ύπνο συγκεκριμένες ώρες. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο το πως πέρασες την μέρα σου σε βοηθάει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και έτοιμος.
Όταν πατάς μέσα στις τέσσερις γραμμές ο στόχος είναι να ευχαριστηθείς το παιχνίδι και να παλέψεις για τη νίκη. Είτε τα καταφέρεις είτε όχι αυτό που μένει είναι να δώσεις όλη σου την ενέργεια και τη δύναμη για την επίτευξη του στόχου.

Νίκος Στράντζαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου